top of page
Search

CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U POSEBNIM POPULACIJSKIM SKUPINAMA- Sažetak preporuka

Updated: Jul 14, 2021



S obzirom na povećan broj upita na Zavod za kliničku farmakologiju KBC Zagreb oko indikacija i kontraindikacija za cijepljenje posebnih populacijskih skupina protiv COVID-19, donosimo sažetak recentnih preporuka za cijepljenje bolesnika s anamnezom alergija, onkoloških bolesnika te trudnica i dojilja.


CJEPIVA DOSTUPNA U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj su trenutačno dostupna dva mRNA cjepiva; BNT162b2 (Comirnaty®) proizvođača Pfizer/BioNTech i mRNA-1273 (COVID-19 Vaccine Moderna®) proizvođača Moderna. Radi se o cjepivima na bazi nukleinskih kiselina koja se temelje na uporabi mRNA koja sadrži informaciju za proizvodnju antigena- proteina šiljka u formi genetičkog materijala. Učinkovitost ovih cjepiva je oko 95%.

U Hrvatskoj je dostupno i vektorsko cjepivo Vaxzevria® proizvođača AstraZeneca koje sadrži nereplicirajući adenovirus čimpanze AZD1222 koji nosi kod za protein šiljka SARS-CoV-2. Učinkovitost ovog cjepiva je oko 63%. Drugo dostupno vektorsko cjepivo je cjepivo proizvođača Johnson & Johnson (COVID-19 Vaccine Janssen®) koje sadrži nereplicirajući humani adenovirus tip 26 (Ad26.COV2.S ). Učinkovitost ovog cjepiva je oko 67%.


SAŽETAK PREPORUKA- osobe s anamnezom alergija

  • Koristi cijepljenja uvelike nadmašuju potencijalni rizik od alergijske reakcije.

  • Jedine kontraindikacije za cijepljenje su ozbiljna rana alergijska reakcija ili anafilaksija na 1. dozu cjepiva protiv COVID-19 ili na komponente cjepiva (PEG ili polisorbat).

  • Alergijska obrada prije cijepljenja bolesnika s anamnezom alergija na lijekove, druga cjepiva, ubod kukaca, nutritivne, inhalacijske i druge alergene nije potrebna.

  • U slučaju alergijske reakcije na 1.dozu cjepiva ili anamneze sugestivne za alergiju na PEG/polisorbat može se razmotriti kožno testiranje na cjepivo i PEG/polisorbat.

  • U slučaju alergijske reakcije na 1.dozu cjepiva može se nakon kožnih testova razmotriti primjena 2.doze različitog cjepiva (mRNA vs. vektorsko) ili primjena 2.doze istog cjepiva pod pojačanim nadzorom (ako reakcija nije bila rana i/ili ozbiljna) ili se cjepivo može dati u eskalirajućim dozama pod pojačanim nadzorom.

  • Osobe s odgođenom jakom lokalnom reakcijom na mjestu primjene cjepiva (otok, crvenilo, bolnost) mogu primiti drugu dozu cjepiva u drugu nadlakticu.

  • NE PREPORUČUJE se davanje premedikacije bolesnicima s anamnezom reakcije na 1.dozu cjepiva ili alergija općenito. Premedikacija antihistaminicima ne može spriječiti anafilaksiju no može otežati pravovremeno prepoznavanje simptoma anafilaksije. Ne preporučuje se niti premedikacija kortikosteroidima budući da se može očekivati supresija imunosnog odgovora na cjepivo.

SAŽETAK PREPORUKA- onkološki bolesnici

  • S obzirom na visok morbiditet i mortalitet onkoloških bolesnika s COVID-19, koristi cijepljenja vjerojatno nadmašuju potencijalne rizike od nuspojava povezanih s cjepivima.

  • Bolesnici se mogu cijepiti mRNA cjepivima ili ne-replicirajućim vektorskim cjepivima.

  • Bolesnici sa zloćudnom bolešću su prioritentna skupina za cijepljenje protiv COVID-19, a poželjno je cijepiti bolesnike prije početka liječenja.

  • U bolesnika na kemoterapiji se preporučuje cijepljenje najmanje 10 dana prije početka kemoterapije. U bolesnika koji su već započeli kemoterapiju, cijepljenje se može provesti tijekom kemoterapije, izbjegavajući razdoblja aplazije koštane srži.

  • Svim bolesnicima na imunoterapiji preporučuje se cijepljenje protiv COVID-19. U bolesnika na imunoterapiji, čini se razumnim odgoditi cijepljenje dok traje liječenje akutne i ozbiljne autoimune nuspojave imunosupresivnim lijekovima zbog mogućnosti slabijeg imunološkog odogovra na cjepivo.

  • Svim bolesnicima na ciljanoj terapiji (inhibitori tirozin kinaze, monoklonska protutijela) preporučuje se cijepljenje protiv COVID-19.

  • Svim bolesnicima na terapiji koja uključuje anti-CD 10, anti-CD20, i anti-CD38 protutijela u liječenju hematoloških bolesti te CD-19 CAR-T terapiju preporučuje se cijepljenje oko 3-6 mjeseci nakon terapije.

SAŽETAK PREPORUKA- trudnice i dojilje

  • Sva se cjepiva protiv COVID-19 mogu primijeniti u trudnoći, no u prvoj se liniji preporučuju mRNA cjepiva jer je trenutačno dostupno više podataka o njihovoj sigurnosti u trudnoći u odnosu na vektorska cjepiva. Ako nisu dostupna, trudnice se mogu cijepiti i ne-replicirajućim vektorskim cijepivima.

  • Cjepiva protiv COVID-19 ne djeluju negativno na plodnost.

  • Nije potrebno testiranje na trudnoću prije primjene bilo kojeg odobrenog cjepiva protiv COVID-19.

  • Trudnice se mogu cijepiti u bilo kojem razdoblju trudnoće, no optimalno razdoblje za cijepljenje je II. trimestar trudnoće.

  • Sva dostupna cjepiva protiv COVID-19 smatraju se kompatibilnima s dojenjem.


Sastavila: Dr. Viktorija Erdeljić Turk, Zavod za kliničku farmakologiju, Klinika za unutarnje bolesti KBC Z

308 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page