top of page
Search

E-sastanak HDKFIT: farmakoterapija, cijepljenje i liječenje COVID-19 u izvanbolničkim uvjetima

Updated: Dec 17, 2020

U utorak 15.12.2020. održan je 141. redovni e-sastanak Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju i terapiju (HDKFIT) Hrvatskog liječničkog zbora. Program sastanak bio je posvećen dokazima o farmakoterapiji, cijepljenju i smjernicama za liječenje COVID-19 u izvanbolničkim uvjetima.

Doc.dr.sc. Suzana Mimica Matanović, klinička farmakologinja iz KBC Osijek prezentirala nam je stručno i pregledno dostupne dokaze o farmakoterapiji COVID-19. Prof.dr.sc. Robert Likić iz KBC Zagreb pružio nam je uvid u osnovne informacije o uskoro dostupnim cjepivima protiv COVID te procijenio moguće posljedice nesklonosti cijepljenju protiv SARS-CoV-2. Dr.sc. Neven Papić iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prikazao je najnovije dokaze za i protiv primjene antimikrobne, antikoagulantne/antitrombocitne, antivirusne i imunomodulatorne terapije u liječenju COVID-19 u izvanbolničkim uvjetima te prezentirao važeće smjernice za liječenje ovih bolesnika.

E-sastanak HDKFIT bio je odlično posjećen s 97 sudionika, a rasprava je bila živahna i konstruktivna i dala je odgovore na mnoga pitanja te razriješila mnoge nedoumice oko liječenja COVID-19 i sigurnosti i učinkovitosti cjepiva protiv SARS-CoV-2.

Zaključci e-sastanka su sljedeći:

  • Preporuke za liječenje COVID-19 je potrebno temeljiti na dokazima iz dobrih randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja, pri čemu najveću razinu dokaza predstavljaju placebom kontrolirana ispitivanja.

  • Nekritičko oduševljenje stručne i opće javnosti novim terapijama COVID-19 čija sigurnost i učinkovitost nije dovoljno potvrđena te koje nisu uvrštene u smjernice relevantnih stručnih društava ne preporučuje se, i može donijeti štetu bolesnicima.

  • Sigurnost i učinkovitost cjepiva protiv SARS-CoV-2 (AstraZeneca/Oxford: adenovirusno vektorsko, Johnson&Johnson/Jansen: adenovirusno vektorsko, Pfizer/BioNTech: mRNA tehnologija, Moderna:mRNA tehnologija) procijenjeni su u dobrim randomiziranim placebom kontroliranim kliničkim ispitivanjima.

  • Kojim cjepivom se cijepiti? Prvim koje postane dostupno!

  • U bolesnika koji se liječe izvanbolnički od COVID-19 općenito nije potrebna primjena antibiotika (posebno ne azitromicina u monoterapiji), antikoagulantne terapije u profilaktičkoj primjeni tromboembolije, vitamina D ili C, cinka, deksametazona, ili favipiravira. Ne preporučuje se liječenje I-MASK ili MATH+ protokolom jer nema valjanih dokaza o njihovoj učinkovitosti.

  • U izvanbolničkom liječenju bolesnika s COVID-19 preporučaju se: kontrola kašlja (fokodin-fosfat, kodein- fosfat), antipiretici (paracetamol, ibuprofen), anksiolitici (benzodijazepini) ako su potrebni te praćenje bolesnika zbog mogućnosti brze progresije bolesti.

Na kraju sastanka je prim.dr.sc. Ksenija Makar-Aušperger kao glavna urednica predstavila novosti vezane uz Pharmaca, službeno glasilo HDKFIT. Časopis je nakon višegodišnje pauze počeo izlaziti ove godine (4 broja godišnje) u tiskanom izdanju, a unazad 3 tjedna dostupan je i elektronski putem mrežne stranice: www.e-pharmaca.com putem koje pretplatnici (100 kn godišnja individualna pretplata!) osim izdanja Pharmaca mogu dobiti pristup podcast-u, edukacijskim materijalima, smjernicama, forumu za članove. Sljedeći broj donosi teme: imunološki odgovor na cjepiva, važnost Sažetka opisa svojstava lijeka, cjepivo protiv SAR-CoV-2 u trudnoći: pro et contra, cijepljenje protiv SARS-CoV-2 osoba s anamnezom ozbiljne alergije, tromboprofilaksa u COVID-19 i druge.


Predavanja sa sastanka HDKFIT 15.12.2020. dostupna su OVDJE.

527 views0 comments

Comments


bottom of page