top of page
Search

Prednosti nazalne primjene glukagona u teškoj hipoglikemiji



Prisjetimo se ukratko da je glukagon hormon gušterače koji dovodi do otpuštanja glukoze iz jetre u krvotok razgradnjom pohranjenog glikogena. Djelovanje nastupa kada je u krvi niska razina glukoze. U bolesnika s dijebetesom melitusom koji se liječe inzulinom, glukagon je lijek izbora u stanjima gubitka svijesti kada peroralni unos glukoze nije moguć, a utvrdi se hipoglikemija. Primjenom glukagona dolazi do oporavka svijesti približno za 15-ak minuta. Hipoglikemija je ozbiljno vitalno ugrožavajuće stanje osobito kada je produljena i teška (s vrlo niskim vrijednostima glukoze u krvi). Važno je napomenuti da se medicinska intervencija ili hospitalizacija mogu izbjeći skraćenjem trajanja gubitka svijesti.

Glukagon je u Hrvatskoj odobren i nalazi se na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a (GlucaGen Hypokit, NovoNordisk) kao prašak i otapalo za injekciju s cijenom od 113,40 kn s PDV-om. Bočica sadrži 1 mg glukagona.

Međutim glukagon je u Europskoj uniji odobren i u obliku nazalnog spreja (Baqsimi, Eli Lilly) pa se tako može i kod nas nabaviti na privatni recept.

Ovim kratkim osvrtom istaknuti ćemo prednosti nazalne primjene glukagona koje nam se čini važne za svakodnevnu praksu.

Naime, parenteralna primjena glukagona koja je još uvijek široko zastupljena, zahtijeva edukaciju onih koji pružaju pomoć bolesniku s hipoglikemijom i gubitkom svijesti. Prije primjene potrebno je pažljivo miješanje praška glukagona s vodom za injekciju pa potom ponovno uvlačenje bistre otopine te supkutana ili intramuskularna primjena. Još 2001. godine simulacijska studija utvrdila da unatoč edukaciji koju je prošlo 90 % roditelja, njih 69 % je imalo poteškoće s "kitom" za davanje glukagona, 6 % je nenamjerno/nehotično prekinulo davanje injekcije, a 4 % je primijenilo samo zrak ili otapalo (1).

S druge strane, pripravak nazalnog glukagona sadrži 3 mg glukagona u jednodoznom spremniku te se primjenjuje izravno u nosnicu (samo u jednu). Glukagon se pasivno apsorbira kroz nosnu sluznicu te nije potrebno posebno inhalirati niti duboko disati nakon primjene doze (uostalom primjenjuje se u osoba s poremećajem svijesti). Jednodozni spremnik nazalnog glukagona je pripremljen za trenutnu primjenu, postavi se u nosnicu i pritisne.

Iz navedenog je jasna je razlika u jednostavnosti primjene između parenteralnog i nazalnog glukagona u korist nazalnog.

Nazalni glukagon u obliku praška se nalazi u jednostavnom spremniku koji se može držati na sobnoj temperaturi (GlucaGen Hypokit se uglavnom drži prema Sažetku opisa svojstava lijeka u hladnjaku na temperaturi od 2°C do 8°C, ali se može čuvati na temperaturi ispod 25°C tijekom 18 mjeseci pod uvjetom da se ne prekorači rok valjanosti) (2). Jednostavnije skladištenje je još jedna prednost nazalnog pripravka glukagona.

U literaturi se nalaze rezultati nekoliko studija usporedbe primjene nazalnog i intramuskularnog glukagona. Tako je 2016. objavljena studija koja je potvrdila visoku učinkovitost i ne-inferiornost nazalnog glukagona u usporedbi s intramuskularnim pripravkom u bolesnika s tipom 1 dijabetesa melitusa (3).

Objavljen je i sažetak randomizirane križne studije objavljen na 54. godišnjem sastanku europskog udruženja za studije o dijabetesu u kojem se također utvrdilo da nazalni glukagon nije manjeg učinka od intramuskularnog (4).

Autori jednog od posljednjih pregleda učinkovitosti i sigurnosti nazalnog glukagona (5) jasno zaključuju da odobrenje nazalnog glukagona omogućuje bolesnicima brzu i adekvatnu primjenu lijeka u hitnim situacijama.

Uobičajene nuspojave primjene glukagona (glavobolja, mučnina, povraćanje, povišeni krvni tlak) iste su neovisno o načinu primjene. Uz nazalnu primjenu bilježe se još promjena osjeta okusa te vrlo često pojačano suzenje. Uz intramuskularnu primjenu bilježe se učestalije reakcije preosjetljivosti.

Komentar uredništva Pharmaca:

Važno je da okolina (obitelj, prijatelji) bolesnika s dijabetesom na inzulinu poznaje točno mjesto gdje je pohranjen glukagon i kako ga primijeniti, neovisno o kojem se produktu radilo (za nazalnu ili intramuskularnu primjenu). Kako je hiperglikemijski učinak glukagona prolazan, važno je da se bolesniku čim oporavi svijest osigura uzimanje hrane ili pića s visokim udjelom ugljikohidrata u svrhu dugoročne stabilizacije razine šećera u krvi.

S obzirom na poznate posljedice teških hipoglikemija kako za bolesnika tako i za zdravstveni sustav, nadamo se da će i našim bolesnicima biti dostupnija jednostavnija i adekvatnija kontrola simptoma teške hipoglikemije. Cijena intranazalnog pripravka u Hrvatskoj je 790,00 kn (5).


Literatura:

1. Harrism RN, Diment A, Sulway M, i sur. Glucagon administration - underevaluated and undertaught. Practicle Diabetes International Internet . 2001 Pristupljeno 3.1.2022.; 18: 22 - 25. Dostupno na: https://doi.org/10.1002/pdi.138.

2. HALMED Internet. Dostupno na: https://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Pristupljeno 3.1.2022.

3. Rickels MR, Ruedy KJ, Foster NC i sur. Intranasal Glucagon for Treatment of Insulin-Induced Hypoglycemia in Adults With Type 1 Diabetes: A Randomized Crossover Noninferiority Study. Diabetes Care Internet. 2016 Pristupljeno 3.1.2022.; 39 : 264-70. doi: 10.2337/dc15-1498. Epub 2015 Dec 17. PMID: 26681725; PMCID: PMC4722945.

4. 54th EASD Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes: Berlin, Germany; 1-5 October, 2018 . Diabetologia. 2018; 61 (supl 1):S1-S620. doi:10.1007/s00125-018-4693-05. Lowe RN, Trujillo JM. Intranasal Glucagon: A New Way to Treat Hypoglycemic Emergencies. Annals of Pharmacotherapy Internet 2020 Pristupljeno 3.1.2022.; 54 :780 - 787. Dostupno na: https://doi.org/10.1177/ 1060028020905846

5.HALMED Internet. POPIS LIJEKOVA S UTVRĐENOM NAJVIŠOM DOZVOLJENOM CIJENOM LIJEKOVA NA VELIKO NA TEMELJU ZAHTJEVA ZA ODREĐIVANJE NAJVIŠE DOZVOLJENE CIJENE LIJEKA, OD 21.12.2021. https://www.halmed.hr/fdsak3jnFsk1Kfa/ostale_stranice/Tablica-najvisa-dozvoljena-cijena-lijeka-na-veliko-rjesenja-4138.pdf Pristupljeno 3.1.2022

241 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page