top of page
Search

Proljev koji uzrokuje klostridija (Clostridium difficile): važnost informiranja bolesnika

Updated: Oct 31, 2023



Proljev uzrokovan klostridijum predstavlja jednu od najčešćih bolničkih infekcija i sve je češći uzrok obolijevanja i smrtnosti u starijih hospitaliziranih bolesnika. No, sve se češće dijagnosticira i u mlađih bolesnika u izvanbolničkoj sredini.

Clostridium difficilie (C.difficile) ili klostridija je bakterija koja kolonizira ljudska crijeva nakon poremećaja normalne crijevne flore, najčešće uslijed primjene antibiotika. Klostridija je uzrok antibioticima uzrkovanog kolitisa uključujući pseudomembranozni kolitis.

Dijagnosticira se identifikacijom bakterijskih toksina u stolici.

Bolest može biti obilježena minimalnim do teškim simptomima.

Principi liječenja uključuju prekid terapije antibiotikom (ako je moguće), osiguravanjem dobre suportivne terapije (hidracija i prehrana), liječenje antibioticima koji djeluju na klostridiju te sprječavanje horizontalnog širenja infekcije.

Mjere kontrole infekcije vrlo su važne te je važno dobro ih pojasniti i bolesnicima, jer samo zajedničkim pridržavanjem istih može se spriječiti širenje infekcije unutar bolesničkog odjela ili uže bolesnikove okoline nakon otpusta iz bolnice.

Mjere kontrole infekcije u bolnici uključuju prije svega izolaciju bolesnika i pažljivo pridržavanje osnovnih higijenskih mjera; svi zdravstveni djelatnici trebaju prati ruke sapunom prije i nakon kontakta s bolesnikom. Alkoholni dezinficijensi sami nisu dovoljni jer ne ubijaju bakterijske spore, no mogu se koristiti nakon pranja ruku vodom i sapunom. Druge mjere kontrole infekcije u bolničkoj sredini uključuju izolaciju bolesnika, mjere sprječavanja kontakta, redovito čišćenje soba, kupanje bolesnika te racionalnu primjenu antibiotika.

U bolničkoj sredini lakše je (iako ne i lako) kontrolirati pridržavaju li se osoblje i bolesnici mjera sprječavanja širenja infekcije, no važno je bolesnike i njihove obitelji ili skrbnike kod otpusta iz bolnice dobro informiratio tome kako se moraju ponašati, što se preporučuje a što ne tijekom liječenja te što mogu očekivati tijekom i nakon liječenja.

Tako je važno bolesnicima prilikom otpusta iz bolnice pojasniti da:

- trebaju pažljivo prati ruke sapunom i vodom svaki puta kada koriste toalet i prije jela

- se trebaju često tuširati i prati sapunom

- ne smiju dijeliti ručnik ili odjeću

- trebaju koristiti odvojeni toalet ako je moguće (bar dok traje proljev), a ako to nije moguće redovito prati toalet sredstvom za čišćenje (npr. na bazi klora)

- moraju čistiti i kvake na vratima, posebno kupaonice

- ne smiju kuhati hranu za druge osobe

- ne trebaju ići u školu ili posao dok traju proljevi

- ne trebaju samoinicijativno koristiti lijekove za zaustavljanje proljeva (npr. loperamid)


Našim pretplatnicima dostupan je letak s osnovnim INFORMACIJAMA ZA BOLESNIKE koji se liječe zbog proljeva uzrokovanom klostridijom (Edukacija- Letci).


Izvor: Mayo Clinic, NHS, CDC, UpToDate

148 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page