top of page
Search

Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća

Updated: Dec 1, 2020

U Republici Hrvatskoj je u 2020. godine uveden Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća primjenom niskodoznog CT-a, koji će se provoditi do 2024.godine sa ciljem povećanja mogućnosti radikalnog liječenja i poboljšanja preživljenja. Pretpostavka je da će ovaj program dovesti do smanjenja ukupne smrtnosti za 20%.

Do početka 20. stoljeća karcinom pluća bio je rijetka bolest, a porast učestalosti u prvoj polovici 20. stoljeća povezuje se s porastom broja pušača. Smatra se da je oko 90% karcinoma pluća u muškaraca te 83% u žena uzrokovano pušenjem duhanskog dima.

U Hrvatskoj puši 31,1% stanovništva: 35,3% muškaraca i 27,1% žena. Ove neslavne brojke muškarce stavljaju na 7. mjesto a žene na 1. mjestu prema udjelu pušača u odnosu na populaciju u usporedbi s ostalim europskim zemljama.

Nažalost, u Hrvatskoj je petogodišnje preživljenje kod uznapredovalog raka pluća tek oko 6%, što je značajno lošije u odnosu na Europu (oko 9%) te Sjedinjene Američke Države (oko 16%).

Ako se otkrije rano, rak pluća je potencijalno izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem prvog ranog stadija bolesti između 66% i 82%. Cilj je ovog programa probira na rak pluća u najrizičnijoj skupini populacije (pušači) otkriti bolest u što ranijoj fazi. Pregled niskodoznim CT-om nosi dozu zračenja koja je u prosjeku 10 puta manja od doze kod snimanja klasičnim CT pregledom pluća. Iskustva iz europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država su ohrabrujuća.

Provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća, Hrvatska postaje prva zemlja u Europskoj uniji koja će rani probir na rak pluća provoditi na razini cijele države.

Više pročitajte u najnovijem broju Pharmaca (4-2020).



52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page